preskoči na sadržaj

Osnovna Montessori škola "Barunice Dedee Vranyczany" Zagreb

Login
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 10. 2011.

Ukupno: 213473
Ovaj mjesec: 930
Danas: 2
Suradnja

Suradnja

Tijekom petnaest godina nizale su se institucije, udruge, društva, škole i brojni pojedinci koji su nam prijateljski pružili potporu u trenucima našeg nastajanja kako bi nas nakon nekoliko godina uvažavali kao ravnopravnog partnera u zajedničkim projektima.

 

 

Među prvima bili su kolege iz Montessori škole u Leusdenu u Nizozemskoj koji su školu osnovali kao i mi udruživši se u udrugu roditelja. Njihov ustroj, kao i ozračje tolerancije i odgovornosti, bili su nam prvi i važan primjer. Montessori škola u Oberstaufenu u Njemačkoj imala je također slično iskustvo kao i naša. Gotovo u isto vrijeme uspostavljamo suradnju s Učiteljskom akademijom u Grazu. Oni su nam omogućili hospitiranje u svojim razredima – vježbaonicama. Docenti Akademije provodili su nadzor u prvim godinama postojanja naše škole.

 

Naša škola također je i član u krovnim Montessori organizacijama: AMI (Association Montessori International) i to objaljivanjem radova u njihovu časopisu 2005. godine; Montessori Europe sudjelovanjem na kongresima. Suradnja s Montessori Lyceumom iz Amsterdama bila je priprema za nastavak i početak osnivanja Montessori srednje škole. No, nakon diskvalifikacije članka iz Zakona 2009. godine, onemogućen je nastavak te nove osnivačke priče jer nismo mogli otvoriti borbu na dva ratišta.

 

 

Suradnja sa Sveučilištem u Cambridgeu nakon dvije godine, 2009. godine, donijela nam je licencu za izvođenje dvojezične nastave i tako smo postali prva osnovna škola u Hrvatskoj koja je referentni centar spomenutog sveučilišta. U međuvremenu, suradnja s Montessori društvom Štajerske, kao i Montessori društvom Austrije, dovodi do zajedničkog projekta, organizacije Montessori edukacije koju uz austrijske kolege vodi i šest naših docenata (naši su docenti prvi austrijski docenti neaustrijanci – njihova edukacija trajala je šest godina). Također je dugogodišnja suradnja s Učiteljskom akademijom iz Graza dignuta na višu razinu. Godine 2006. dobili smo licencu, no 2012. godine sklopili smo sporazum o suradnji, što je za nas vrlo poticajno. Iste smo godine dobili i presudno važno priznanje, a to je imenovanje škole kao Hospitation Schule, a to znači da smo na prostorima Europe licencirani kao mjesto na kojem hospitacije mogu obaviti svi budući Montessori pedagozi. 

 

 

Uz to surađujemo s Montessori campusom u Beču s kojim razmjenjujemo učitelje na hospitacijama.

Škola je također uključena i u suradnju sa susjednim zemljama. U dugogodišnjoj smo suradnji s Montessori društvom iz Vojvodine te smo sudjelovali na nekoliko stručnih skupova i osigurali hospitacije za njihove odgajatelje i učitelje u našoj školi. Isto smo tako aktivno sudjelovali i, provođenjem hospitacija, pomagali kolegama iz Beograda da otvore Montessori školu u Beogradu, a već druga generacija Montessori pedagoga iz Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore prošla je našu edukaciju uz dobivene međunarodno priznate diplome. Zajedno s kolegama iz Austrije radimo na novom prijedlogu licenci za  Montessori učitelje.

 

 

U Hrvatskoj surađujemo institucionalno sa Sveučilištem u Osijeku na kojem od prošle godine naš Institut za Montessori pedagogiju u suradnji s austrijskim kolegama organizira prvu, dvogodišnju edukaciju za Montessori pedagoge. Profesor Matijević s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu bio nam je od početka djelovanja vjetar u leđa, a uz njega je danas to i kolegica Rajić. Surađujemo i s profesoricom Bašić i kolegama sa Zadarskog sveučilišta te kolegama sa Splitskog sveučilišta.

 

 

Na prijedlog Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Agencije za odgoj i obrazovanje 7. svibnja 2015. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je odluku kojom je Osnovna Montessori škola imenovana vježbaonicom za potrebe Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Suradnja s kolegama iz zagrebačke i riječke Waldorfske škole traje od našeg osnutka.

preskoči na navigaciju