preskoči na sadržaj

Osnovna Montessori škola "Barunice Dedee Vranyczany" Zagreb

Login
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 10. 2011.

Ukupno: 268657
Ovaj mjesec: 732
Danas: 7
Povijest

Osnovna Montessori škola barunice Dédée Vranyczany nalazi se u Ulici Matka Mandića (ulaz iz Učkine ulice) u Zagrebu i prva je Montessori škola u Republici Hrvatskoj. Dobila je ime po barunici Dédée Vranyczany koja je 1934. godine u Zagrebu, na adresi Dolac 9 otvorila prvi Montessori vrtić. Montessori školu 2003. godine osnovali su roditelji djece koja su pohađala Montessori vrtiće. U želji da nastave svoje obrazovanje po metodi kojom su bili zadovoljni i roditelji i djeca, okupili su se u Udruzi roditelja „Maria Montessori” i građanskom inicijativom uspjeli u osnivanju škole. U školsku godinu 2018./2019. upisano je 190 djece uključujući i predškolsku grupu.

Dédée Vranyczany

Barunica Dédée Vranyczany, punim imenom Wanda Maria Ida barunica Schmidt Zabierow, rođena je 1896. u Opatiji gdje joj je otac bio carski i kraljevski kotarski predstojnik. Za vrijeme Prvoga svjetskog rata bio je guverner Crne Gore. Djed joj je bio guverner Koruške, carski i kraljevski pravi vojni savjetnik i time imao mjesto za stolom Franje Josipa. Majka je potjecala iz stare poljsko-ukrajinske obitelji Dachowski. Školovala se u Grazu, Lausannei i Stuttgartu.
 
Nakon udaje za dr. Ambroza Vranyczany-Dobrinovića, vlasnika Bedekovčine Gornje, postala je Hrvatica te se Hrvaticom smatrala do svoje smrti 1984. te tako odgojila svoju djecu.

Završila je Montessori tečaj u Londonu 1933. i bila jedna od učenica ljubimica Marije Montessori. Godinu dana kasnije, 1934. u Zagrebu, na adresi Dolac 9 otvorila je vrlo ugledan dječji Montessori vrtić, u kojem su djeca između ostaloga učila i strane jezike. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata štitila je i zbrinjavala židovsku djecu, polaznike svojega vrtića.

Maria Montessori 

Rođena je 31. kolovoza 1870. u Chiaravalleu pokraj Ancone u Italiji. Znanstveno obrazovanje stekla je prvo iz područja prirodnih znanosti i tehnike na Sveučilištu u Rimu, a 1892. kao dvadesetdvogodišnjakinja upisuje studij medicine te 1896. postaje prva žena liječnica u Italiji. Iste godine u Berlinu održala je predavanje na Kongresu žena te postaje asistentica u bolnici Santo Spirito u Rimu. Radila je s djecom s posebnim potrebama, koja su bila zapuštena i bez ikakvoga posebnog liječničkog i pedagoškog tretmana. Godine 1897. sudjelovala je na nacionalnoj konferenciji za djecu s posebnim potrebama u Torinu. Na temelju vlastitih promatranja i iskustava kao i uz pomoć radova francuskih liječnika Itarda i Seguina, razvila je poseban didaktički materijal i načine poučavanja djece s posebnim potrebama. Proučavajući Freuda i slijedeći njegovu ključnu misao kako problemi koji otežavaju normalan razvoj svoj korijen imaju u djetinjstvu, odlučila je istražiti načine njihova otklanjanja prije nego što ih djeca ponesu u svijet. Pristupa Nacionalnoj ligi za odgoj djece s posebnim potrebama.

 • Godine 1898. rođen je njezin sin Mario Montessori. Godinu dana kasnije Maria Montessori postavljena je za docenticu Škole za učiteljice i imenovana ravnateljicom Državne škole za mentalno zaostalu djecu u Rimu. Bila je nagrađena za svoj sjajan rad u bolnici. Održala je predavanja u Parizu i Londonu gdje je bila predstavljena i kraljici Victoriji. Dvije godine kasnije kao tridesetjednogodišnjakinja upisuje na Rimskome sveučilištu pedagogiju, antropologiju i psihologiju. Godine 1904. na istome sveučilištu postaje docent.
 • Dječju kuću (Casa dei Bambini ) otvara 1907. u San Lorenzu i prvi joj se put pruža prilika raditi sa zdravom djecom, djecom siromašnih radnika. Uskoro se po uzoru na taj vrtić otvaraju i novi u Rimu, Milanu…
 • Godine 1909. u Citta di Castello organizira prvi tečaj na kojemu se uči o njezinoj metodi za učitelje, objavljuje svoju knjigu Metoda (Il metodo), a 1912. i prijevod na engleskome jeziku.
 • Godine 1913. organizira prvi međunarodni tečaj za učitelje u Rimu, prvi put putuje u SAD te otvara prvu Montessori osnovnu školu u Španjolskoj.
 • Godine 1919. počinje tečaj Montessori pedagogije u Londonu. Tečajevi su bili izuzetno posjećeni.
 • Godine 1922. otvorena je prva Dječja kuća u Austriji.
 • Godine 1929. u Berlinu osnovana je Association Montessori Internationale (AMI), a u Elsinoreu u Danskoj održan je prvi Međunarodni Montessori kongres.
 • Godine 1934. po Mussolinijevu nalogu zatvorene su sve Montessori škole u Italiji te M. Montessori odlazi u Španjolsku.
 • Godine 1935. sjedište AMI-ja seli se u Amsterdam, gdje se nalazi i danas, a nakon godinu dana Maria Montessori također se seli u Nizozemsku.
 • Godine 1939. u Europi izbija Drugi svjetski rat, Maria Montessori sa sinom odlazi u Indiju iz koje se vraća tek 1946.
 • Godine 1948. objavljene su knjige na engleskome „What You Should Know About Your Child” i „The Discovery of the Child”, a godinu dana kasnije objavljena je knjiga „The Absorbent Mind”.
 • Godine 1949. treći je put predložena za Nobelovu nagradu za mir, no nije ju dobila.
 • Dana 6. svibnja 1952. umire u Noordwijku u Nizozemskoj, a njezin rad nastavlja sin Mario.

 

 

preskoči na navigaciju